Civilekonom

september 29, 2016 Candida Braun 0 Comments

Civilekonom är inte en skyddad titel i Sverige, det innebär att i praktiken vem som helst kan kalla sig för civilekonom, men däremot brukar man normalt sett anse att bara den som uppfyller fackföreningen Civilekonomernas medlemskrav faktiskt är civilekonom. Det finns dessutom bara tolv högskolor/universitet som har rätt att utfärda en civilekonomexamen. Däremot kan du på de flesta utbildningssäten läsa dig till en fil kand i ekonomi (180 HP), en ekonomie kandidatexamen (180HP), en ekonomie masterexamen (300 HP), eller en ekonomie magistersexamen (240 HP) som i stort ses som fullvärdiga ersättare för en formell civilekonomexamen.

civilekonom

Vad gör en civilekonom

Det finns nästan lika många svar på den frågan som det finns civilekonomer. Läser du ekonomi kan du välja att inrikta dig på en mängd olika saker, som till exempel marknadsföring där du kan jobba på reklambyrå eller en sälj- eller marknadsavdelning på ett företag; redovisning där du kan jobba som revisor eller controller. Väljer du inriktning mot nationalekonomi väntar ofta jobb i statlig eller annan offentlig tjänst som utredare, eller jobb på bank. För dig som är mer inne på att leda och driva strategiskt arbete kanske ett jobb som managementkonsult passar bättre. Eller VD, då en ekonomiutbildning är en mycket vanlig bakgrund hos landets verkställande direktörer. Idag jobbar ungefär åttio procent av Sveriges ekonomer i privat sektor i olika roller, resterande tjugo procent är verksamma i det offentliga på något sätt. Skatteverket anställer många ekonomer, likaså är landets kommuner i stort behov av folk som kan vara med och styra och följa upp ekonomin vilket kan vara väl så stort och snårigt som i vilket företag som helst.

De bästa ställena att plugga till civilekonom i Sverige

Universitetsrankingar är alltid svåra att göra. Många ser Handelshögskolan i Stockholm som den absoluta toppskolan, men även Handelshögskolan på Göteborgs Universitet brukar ibland rankas som bäst i landet. Övriga som också tävlar om en plats i topp tre är Uppsala respektive Lunds Universitet. Oavsett vilken utbildning du går är dock arbetsmarknaden mycket bra för duktiga och hungriga ekonomer. De antagningspoäng i form av betyg eller resultat på högskoleprovet som krävs för att antas till de olika universiteten och högskolorna följer naturligtvis rätt väl hur pass väl sedda de är. Handelshögskolan i Stockholm kräver normalt sett högsta poäng för den somm vill gå där, och Handelshögskolan i Göteborg något lägre men fortfarande nära max.

Next Post