En rankning av skolor i Sverige

oktober 3, 2016 Candida Braun 0 Comments

Rankingar av skolor är alltid vanskligt, och mycket i det beror på vilka kriterier som väljs. Tänk också på, att när du ska välja vilken skola just du ska gå på, att försöka tänka igenom och värdera vilka kriterier som är viktigast för dig. Är det att det ska finnas ett aktivt studentliv, att det ska vara lätt att hitta bra boende till en rimlig kostnad på orten, att det ska vara lätt att få jobb efter examen eller kanske möjligheterna att redan under studietiden bygga ett bra kontaktnät med folk som du tror kommer bli framgångsrika inom din valda bransch i framtiden?

Handelshögskolan i Stockholm

Handelshögskolan i Stockholm är en av de främsta prestigeutbildningarna inom ekonomi i Sverige. Här kan du läsa en kandidat eller master-examen i ekonomi, en internationellt erkänd ”executive MBA”-utbildning eller doktorera i ekonomi. Handelshögskolan är känd som en plantskola för näringslivsprofiler och en utbildning härifrån lär garantera ett gediget kontaktnät som kan vara bra att ha när du ger dig ut i arbetslivet efter examen. Den stora nackdelen med skolan är att den är belägen i Stockholm, så den som inte redan har bra kontakter eller gott om pengar kan få mycket svårt att hitta boende.

rankning av skolor i Sverige

Lunds Universitet

Lunds Universitet är ett av Sveriges mest anrika universitet och har lyckats hålla sig i topp i 450 år. Här erbjuds en stor mängd olika ekonomiutbildningar från enstaka kurser i ekonomisk historia, national- eller företagsekonomi till forskarutbildningar och specialiserade master- och magisterprogram. Du kan givetvis också läsa en ekonomie kandidat. Lund är känt för att ha ett aktivt studentliv och en mängd olika studentkårer som arrangerar filosofiska diskussioner såväl som studentpubar och andra sociala evenemang.

Uppsala Universitet

Uppsala Universitet är ännu äldre än Lunds Universitet, det är faktiskt nordens äldsta universitet, grundat redan 1477. Under de 650 åren av kunskapsproduktion har man givetvis lärt sig ett och annat om hur man lär ut och bygger upp en fungerande undervisningsmiljö, så det fortsätter vara ett av Sveriges bästa lärosäten. På Uppsala Universitet kan du läsa i stort sett alla tänkbara kombinationer av ekonomiska ämnen. Nationalekonomi, företagsekonomi eller ekonomisk historia, antingen som enstaka kurser eller som sammansatta program. Uppsala erbjuder också en mängd specialiceringskurser beroende på vad du är intresserad av, så som redovisning, ledarskap, marknadsföring med mera. Uppsala är liksom Lund en klassisk studentstad, så om det är studentliv du är ute efter lär du inte bli besviken. Här liksom i Stockholm kan det dock också vara svårt att få tag på en bostad, så se till att ställ dig i studentbostadskön så fort du kan.

Linköpings Universitet

Linköpings Universitet har inte alls samma anor som Lund och Uppsala, det grundades så sent som 1975 men har snabbt tagit en hög position i rankingen över landets bästa skolor. Linköping erbjuder två olika typer av civilekonomexamina, en som bara heter civilingenjör på 240 HP, och en internationell civilekonomexamina på 240 HP där du också läser mer språk, varav ett år är förlagt utomlands. Linköpings Universitet erbjuder också enstaka kurser i de ekonomiska ämnena, och för dig som vill kombinera ditt intresse för ekonomi med en mer teknisk utbildning för programmet industriell ekonomi som formellt sorteras som en ingenjörsutbildning.

Göteborgs Universitet

Göteborgs Universitet grundades 1954 och är ett av landets bäst rankade. Här huserar Handelshögskolan i Göteborg med ett stort antal möjligheter för dig som vill läsa ekonomi. Det finns ett ekonomprogram på 180 + 120 HP, ett program inriktat mot logistik, olika masterprogram, fristående kurser och forskarutbildning. Att studera i Göteborg innebär liksom i alla andra storstadsregioner i Sverige att bostäder är en trång sektor vilket bör tas med i beräkningen om du väljer att söka dig hit.

Previous Post

Next Post