Ekonomistudier utanför Sverige

oktober 14, 2016 Candida Braun 0 Comments

För dig som vill söka dig utanför landets gränser och plugga skonomi, och som vill göra det på något av de allra bästa universiteten i världen, är det antingen USA eller Storbritannien som gäller. På listan över de tio bäst rankade ekonomiska utbildningarna i världen har USA sju universitet på listan och Storbritannien tre. De fyra bäst rankade universiteten är som följer:

MIT, Massachusetts Institute of Technology

Nummer ett på listan över de bästa ekonimiska utbildningarn i världen, MIT slog upp portarna 1865 och ligger i Cambridge Massachusetts (liksom Harvard som konkurrerar om förstaplatsen). MIT har genom åren fostrat inte mindre än 85 nobelprismottagare och lockar både de bästa forskarna, lärarna och de bästa studenterna så här kan du räkna med både fantastisk utbildning och en kreativ miljö omgiven av några av världens skarpaste hjärnor. Några av de berömda personer som gått på MIT är bland andra astronauten Buzz Aldrin, USA:s centralbankschef Ben Bernanke, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den tidigare generalsekreteraren för FN Kofi Annan.

Noterbart är att MIT lägger ut det mesta av sitt kursmaterial gratis tillgängligt på internet, så även om du inte är student där kan du tillgodose dig mycket av den kunskap som delas där ändå.

Ekonomistudier utanför Sverige

Harvard

Harvard är ett av världens mest välkända varumärken i universitetsvärlden, och också nummer två på listan över bästa ekonomiutbildningar. Det är också den äldsta, grundad 1636. Liksom MIT ligger Harvard i Cambridge Massachusetts, vilket givetvis skapar både stort utbyte mellan men också stor konkurrens mellan skolorna. Harvard har, bland många andra, fostrat ca 150 nobelpristagare, åtta amerikanska presidenter och 62 dollarmiljardärer (däribland Facebooks grundare Mark Zuckerberg). Så för den som har både läshuvud och framfötter så finns alla förutsättningar för att bli riktigt lyckad efter ett par år på Harvard.

Stanford University

Trea på listan är Stanford University. Beläget i Kalifornien så kommer du här alltså utöver en fantastisk utbildning även hitta ett klimat som är drömmen för de flesta svenskar. Utöver att ha fostrat 60 nobelpristagare, 17 astronauter och 30 dollarmiljardärer (sammanräknat skulle de företag som startats av f.d. Stanfordstudenter vara världens 10:e största ekonomi om de gick ihop och bildade ett land) är Stanford också kända för att vara bra på sport. Här finns 36 olika organiserade sporter att delta i vid sidan om studierna.

The London School of Economics and Political Science

Som första icke-amerikanska universitet på listan över de bästa ekonomiutbildningarna i världen hittar vi The London School of Economics and Political Science på plats fyra. Studenterna här tjänar bäst efter examen av alla studenter från alla universitet i Storbritannien, det är den skola som skapat flest dollarmiljardärer i Europa, och vart fjärde nobelpris i ekonomi som någonsin delats ut har gått till en person som studerat på The London School of Economics and Political Science. Utöver ekonomi och statsvetenskap har London School of Economics även juristutbildningar, mediautbildningar och andra samhällsvetenskapliga utbildningar att välja på. Näst Harvard och Oxford har LSE fostrat flest parlamentsledamoter av alla Brittiska universitet.

 

Previous Post

Next Post